Herkkävatsaisen koiran ruokinta ohjeet!

koiran herkkavatsaisuus ruokinta

Koiran herkkävatsaisuus on yleinen ongelma joka ilmenee mm. oksentelun, pahoinvoinnin ja ilmavaivojen kautta. Oma koiramme on kärsinyt tästä vaivasta ja olemme näin ollen joutuneet oppimaan asian jos toisen herkkämahaisen koiran hoidosta.

Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi:

  • Mistä herkkävatsaisuus johtuu ja miten voimme ehkäistä herkkävatsaisen koiran oireilua
  • Mitä herkkävatsaiselle koiralle kannattaa syöttää (ruokavalio)
  • Kuivaruoka suosituksemme herkkävatsaiselle koiralle

Mistä koiran herkkävatsaisuus johtuu?

Herkkävatsaisuus voi johtua monesta eri syystä, mutta yleisin syy on huonolaatuinenvaikeasti sulatettava tai korkearasvainen ruokavalio.

Herkkävatsaisuus saattaa myös johtua muista tekijöistä kuin ruokavaliosta (tietyt koirarodut ovat esim. erityisen alttiita herkkävatsaisuudelle). Ruokavaliosta on kuitenkin hyvä aloittaa, sillä sopimaton ruokavalio on yleisin syy herkkävatsaisuudelle.

Ensimmäinen askel on näin ollen varmistaa, että koirasi saa laadukasta ja matalarasvaista koiranruokaa jonka koirasi on helppo sulattaa.

Jos olet varma, että koirasi ruokavalio on terveellinen ja sopiva juuri sinun koirallesi, on syytä konsultoida eläinlääkäriä herkkävatsaisuuden syystä.

Mitä syöttää herkkävatsaiselle koiralle?

Ensimmäinen asia jota herkkävatsaiselle koiralle tulisi syöttää on laadukas, helposti sulatettava koiranruoka.

Esim. kotiruoka, joka koostuu helposti sulatettavista ja laadukkaista raaka-aineista tai laadukkaiden koiranruokamerkkien, herkkävatsaisille koirille suunnatut kuivaruuat (itse käytämme molempia).

Kun olet varmistanut ruokavalion tukevan koirasi herkkää vatsaa voit tehdä myös seuraavat lisäykset koirasi ruokavalioon:

  • Probiootit. Probiootteja/maitohappobakteereja voidaan käyttää koiran suoliston toiminnan tukemisessa.
  • Omenaviinietikka. Omenaviinietikan hyödyt koirasi terveydelle ovat monet. Yksi omenaviinietikan hyödyistä koirasi ruokavaliossa on parannettu ruuansulatus (lähde).
  • Kuitupitoiset kasvikset. Kuitupitoiset vihannekset kuten kurpitsa, porkkana ja pellavarouhe ovat hyvä, ruuansulatusta tukeva lisäys koirasi ruokavalioon.

Mikä on hyvä kuivaruoka herkkävatsaiselle koiralle?

Mikäli koirasi kärsii allergisuudesta tai herkkävatsaisuudesta suosittelemme syöttämään hänelle vain erityisesti herkkävatsaisille/allergisille koirille tarkoitettua koiranruokaa laadukkailta valmistajilta.

Jos et vielä ole ehtinyt tutustua koiranruoka vertailuumme, voit käydä katsomassa kuivaruoka suosituksemme herkkävatsaisille koirille täältä.

Muita vinkkejä herkkävatsaisen koiran ruokintaan

Tässä vielä muutama vinkki herkkämahaisen koiran omistajalle:

Vältä naudanlihaa kotiruokaa tehdessäsi. Vaikka naudanliha on yleisesti käytetty proteiinin lähde koiran kotiruuassa, saattaa punainen liha ärsyttää koiraasi vatsaa enemmän muuhun lihaan verrattuna.

Tarjoile hiilihydraatin lähteet vehnättöminä ja viljattomina (esim. riisi tai keitetty peruna sopii useimmiten hyvin herkkävatsaisille koirille).

Noudata säännöllisiä ruokinta-aikoja. Epäsäännöllisyys ruokinta-ajoissa saattaa häiritä koirasi ruuansulatusta. On myös suositeltavaa pitää ruoka-annokset kohtuullisina, jotta koirasi suolisto ei joudu ylitöihin aterioiden kohdalla.

Tarkkaile ja pidä kirjaa koirallesi syötetystä ruuasta ja koirasi hyvinvointiin löytääksesi ärsykkeet ruokavaliossa.

Jos koirasi vatsaoireet ovat epäselvät tai eivät riipu ruokavaliosta, kannattaa aina hakeutua eläinlääkärin arviointia varten.


Lisää luettavaa:

Mitä syöttää ripuloivalle koiralle? 8 vatsaa rauhoittavaa ruokaa!