Kissan Ruokinta Ohjeet 2 minuutissa! (ruokavalio, annoskoko & ruoka-ajat)

kissan ruokinta ohjeet annoskoko

Kissan ruokinta saattaa monelle olla asia, johon ei sen enempää tarvitse perehtyä. Kunhan kissa saa tarpeeksi ruokaa ja pysyy tyytyväisenä, Eikö? 

Kissasi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin hyvä tietää mm. millainen annoskoko on sopiva juuri sinun kissallesi ja miten ruokinta kannattaa hoitaa mahdollisimman järkevällä tavalla. Kyse ei ole ydinfysiikasta ja pienelläkin perehtymisellä voit tehdä kissallesi suuren palveluksen.

Mikäli siis olet uunituore kissanomistaja tai jos muuten vain epäröit nykyistä ruokintastrategiaasi voit olla huoleti. Tässä artikkelissa tiivistämme kaiken oleellisimman kissan ruokintaan liittyen.

Käymme läpi mitä kissalle kannattaa syöttää, kissalle vaarallisia ruoka-aineita sekä miten paljon ja usein kissaa tulee ruokkia.

Mennään siis suoraan asiaan.

Kissan Ruokinta Ohjeet (2 minuutissa)

Kissan ruokinta perustuu karkeasti ottaen kolmeen eri kategoriaan.

  1. Mitä kissalle kannattaa syöttää (ja mitä ei?)
  2. Miten paljon (optimaalinen annoskoko)..
  3. ja miten usein?

Katamme seuraavaksi jokaisen kategorian ytimekkäästi, jotta tämän artikkelin luettuasi tiedät tarvittavan kissan ruokinnan perusteista.

Mitä ruokaa kannattaa syöttää kissalle?

Muista, että kissa on lähtökohtaisesti lihansyöjä.

Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että hyvä ja laadukas proteiinilähde on kissan ruokinnan kulmakivi.

Vaikka kasvisyönti onkin monella tapaa todella hieno ilmiö, ei kissasi valitettavasti saa tuntea yhteenkuuluvuutta tähän trendiin vaikka kuinka haluaisi. Lihasta kissat saavat proteiinien lisäksi mm. rasvoja ja ravintoaineita jotka ovat välttämättömiä kissasi terveydelle.

Toinen tärkeä asia jota kissasi tarvitsee on neste.

Kissat tuntevat luonnostaan huonosti janon tunnetta, ja kissasi ruokavalioon pitäisi sisältyä nestettä vesikulhon lisäksi. Märkäruoka on näin ollen tärkeä osa kissasi ruokavaliota. Pidä myös huoli, että kissasi vesikulhossa aina on raikasta vettä.

Pelkkä kuivaruoka ilman märkäruokaa on huono idea ja voi johtaa kissan nestehukkaan.

Osa kissanomistajasta kannattaa n.s. raakaruokintaa (tai BARF:austa), jota emme itse ole kokeilleet – mutta josta olemme kuulleet hyvin ristiriitaisia väitteitä niin omistajilta kuin eläinlääkäreiltä. Emme ota absoluuttista kantaa ruokintatavan terveellisyyteen, mutta pysyttelemme itse ainakin toistaiseksi kotiruoka, märkäruoka, kuivaruoka kolmiossa.

Kissasi ruokavalioon vaikuttaa myös aina oman kissan erikoistarpeet kuten mahdollinen ylipainoisuus ja herkkävatsaisuus.

Mistä löydän hyvää kissanruokaa?

Kissalle kannattaa syöttää sekoitus laadukasta kuiva – ja märkäruokaa, tai parhaimmassa tapauksessa itse tehtyä kotiruokaa (jos siihen on mahdollisuus).

Halpisruokia joissa on mitä ihmeellisimpiä lisäaineita kannattaa välttää viimeiseen saakka.

Suosittelemme tututstumaan meidän kissanruokavertailuun, jossa käymme läpi kissanruuan valitsemisen tarkemmin.

Mitä kissalle ei saa syöttää?

Monet ruoka-aineet voivat olla haitallisia kisallesi.

Jotkin voivat johtaa pahoinvointiin ja oksenteluun, kun taas toiset saattavat olla hengenvaarallisa.

On siis suositeltavaa ottaa selvää kaikista kissalle haitallisista ruoka-aineista, alla lista yleisimmistä (EI kaikista). Esim. koffeiinia tai alkoholia ei tule missään nimessä antaa kissalle (vaikka kuinka uskoisit hänen nauttivan sinun suosikki rieslingistä).

mita ei saa syottaa kissalle

Muita lähteitä josta voit lukea kissalle haitallisista ruoka-aineista:

Kisalle myrkylliset aineet & kasvit

Kissalle myrkylliset kasvit

Kuinka paljon ruokaa syöttää kissalle..

Kissasi ravintotarve riippuu monesta tekijästä.

Terveen, 5 kiloa painavan, normaalisti liikkuvan aikuisen kissan tulisi syödä noin 240 kcal/vrk. Jos kissasi syö 3 kertaa päivässä on annoskoko täten 240/3 = 80kcal/annos.

Voit katsoa tarkemmat kaloritarpeet painon mukaan kissanruokinta talulukostamme.

..ja miten usein?

Kissa tulisi syöttää vähintään 2-3/vrk.

Kissa on luonnollisesti napostelija, joka tykkää syödä monta kertaa päivässä pieniä annoksia.

Tärkeintä on, että kissasi saa päivän mittaan tarvittavat ravinto-aineet (korkealaatuisella proteiinilähteellä pääsee jo hyvin pitkälle) ja tarvittavan määrän nestettä.

Paastoaminen voi olla kissan terveydelle haitallista, varmista siis että kissasi ruokinta on säännöllistä. Kissaa tulisi ruokkia vähintään 12-tunnin välein, mikäli kissa on tätä pidempää ilman ruokaa saattaa vatsaan kertyä liiallista happoisuutta.

Ei ole olemassa n.s. “parasta aikaa” ruokkia kissa, kaikista tärkeintä on ylläpitää säännöllistä rutiinia jossa kissasi vatsa ei joudu olemaan tyhjänä liian pitkiä aikoja.

Muuta huomioitavaa kissan ruokintaan liittyen?

Muista, että kissasi ruokatarve ja ruokavalio tulee arvioida tapauskohtaisesti.

Mitään tiettyä kalorimäärää tai ruokavaliota joka toimisi kaikille kissoille samalla tavalla ei ole olemassa.

Kissan ruokintaa tulee myös säädellä kissan iän, terveyden ja muiden tekijöiden perusteella. Kissasi ruokavalio tulee siis luultavasti muuttumaan jonkin vertaa ajan myötä.

Yhteenveto 5 lauseessa

Jos kerkesit jo unohtaa mitä äsken tuli luettua niin tässä vielä tärkeimmät asiat muistaa:

  1. Kissasi on lihansyöjä, laadukas proteiinin lähde on ruokavalion kulmakivi
  2. Kissasi tarvitsee riittävästi nestettä, myös ruokamuodossa (pelkkä kuivaruoka-dieetti ei onnistu)
  3. Älä anna kissasi olla ilman ruokaa pitkään (12h)
  4. Muista (kirjoita muistiin) kisalle vaaralliset aineet
  5. Tiedä ja muista kissasi erikoistarpeet

Olet nyt onnistuneesti suorittanut kissan ruokinnan perusteet, onneksi olkoon! Suosittelemme kuitenkin vastuullisena kissanomistajana perehtymään kissan ruokintaan myös syvemmällä tasolla.

Niin ja tämä vielä

Sivuiltamme löytyviä ohjeistuksia on hyvä pitää mielessä lähtökohtana, mutta ole valmis muokkaamaan suosituksiamme sopimaan juuri sinun kissallesi. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina olla yhteydessä alan ammattilaiseen tai eläinlääkäriin.


Aiheesta lisää:

Kissan ruokinnasta