Koiran haukkuminen kuriin – 3 tehokasta vinkkiä estää haukunta!

miten estaa koiran haukkuminen

Vaikka kuinka paljon rakastammekaan omaa koiraamme, voi koiran ylenpalttinen haukkuminen viedä kärsivällisyyden yllättävän nopeasti. Koiran haukkuminen on rasittava vaiva josta suurimmalla osalla koiranomistajista on kokemusta. Onneksi koiran haukkumista on kuitenkin mahdollista rajoittaa huomattavasti, oikeilla keinoilla.

Tässä artikkelissa käymme läpi 3 tehokasta keinoa, jolla koiran haukkuminen saadaan kuriin. Mikäli sinun koirasi kuuluu koirien enemmistöön ja tykkää räksyttää enemmän kuin tarve vaatisi, on tästä arikkelista sinulle luultavasti hyötyä.

Käydään ensin nopeasti läpi muutamia yleisiä syitä miksi koira haukkuu, ymmärtääksemme nelijalkaista ystäväämme vähän paremmin.

Miksi koira haukkuu?

Yleisimmät syyt koiran haukkumiselle ovat muun muassa:

Reviirin suojaaminen: Kun koira havaitsee jonkin tunkeilijan “reviirillään” on räksytys yleensä taattu. Tämä on sinänsä hyvä ja puolustavainen piirre koirassa, mutta useimmiten vaara ei ole aivan niin suuri kuin minkä haukkumisen määrä antaa ymmärtää.

Huomion haku: Koirat haluavat useasti huomiota ihmisiltä mm. leikin, rapsutuksen tai ruuan muodossa ja mikä olisikaan parempi tapa muistuttaa olemassaolostaan kuin äänekäs haukauhtelu omistajan korvaan.

Turhautumisen osoittaminen: Mikäli koira joutuu eristykseen muista tai muuten kokee turhautumisen tunnetta on haukunta yleinen protestin muoto.

Hälytyksen antaminen: Esiintyy jos koira havaitsee esim. erikoisia ääniä tai näkyjä ymäristössään. Voi tapahtua omalla reviirillä tai sen ulkopuolella.

Pakkomielteinen haukkuminen: pakkomielteinen haukkuminen johtuu useimmiten koiran ahdistuneisuudesta ja voi esiintyä mm. koirissa jotka kokevat eroahdistusta. Muita ahdistuneisuuden oireita kuten levotonta käyttäytymistä esintyy usein pakkomielteisen haukkumisen yhteydessä.

Mitä luultavammin koirasi haukkuminen liittyy yhteen tai useampaan yllämainittuun syyhyn. Tiedämme siis nyt mitkä yleisimmät syyt koiran haukkumiselle ovat – on siis aika siirtyä vinkkeihin joiden avulla estää haukkuminen.


Miten saada koiran haukkuminen kuriin?

 

1. Vähennä kaikki haukkumiseen johtavat tekijät

Kun olet kartoittanut mistä koirasi haukkuminen johtuu, voit alkaa ehkäisemään ja vähentämään ärsykkeitä koirasi ympäristössä.

Haukkumisen ehkäisemisessä ja estämisessä avain löytyy alla olevan ongelman ratkaisemisesta. Täten on tärkeä tietää haukkumisen syy.

Reviirin suojeluun ja hälyttämiseen liittyvää haukuntaa voidaan vähentää mm. rajoittamalla koirasi ärsykkeitä. Ulkona tämä voi tarkoittaa mm. näkyvyyttä rajoittavaa aitaa ja sisällä esim. taustaääntä ääni-ärsykkeiden vähentämiseksi. Haukkumista voidaan myös rajoittaa mm. kiinnostavilla leluilla tai esineillä, joihin koiran huomio voidaan kohdistaa. Luovuus on rajana, muista kuitenkin pitää koirasi hyvinvointi mielessä ratkaisuja kehitellessä.

Turhautumiseen ja pakkomielteiseen haukkumiseen on syytä puuttua ensin selvittämällä mistä koirasi turhautuneisuus tai ahdistuneisuus johtuu. Koirasi saattaa kokea ahdistuneisuutta esim. uusissa ympäristöissä tai tilanteissa. Myös muista perheenjäsenistä erossa oleminen tai stressaava ympäristö voivat johtaa koiran ahdistuneisuuteen. Mieti mistä ongelma kumpuaa ja tee muutoksia esim. ympäristössä tai hae apua eroahdistukseen.

Jos koirasi haukkuminen vaikuttaa johtuvan pelkästä ympäristöstä voi olla syytä tehdä koirasi ympäristöstä stimuloivampi ja kiinnostavampi. Myös säännöllinen liikunta vähentää turhautuneisuutta ja ylimääräistä “hysteriaa” koirassasi.

Huomionhakuista haukuntaa kannattaa lähestyä koulutuksella. Koirasi oppii nopeasti, mikäli haukkumisella ja kerjäämisellä saa huomioa tai ei. Opettele koirasi olemaan kerjäämättä ruokaa ja opi tapoja joilla saat koirasi rauhoittumaan. Vinkki huomionhakuisen haukkumisen estämiseen on olla huomaamatta ja välittämättä koiran haukkumisesta ja palkitseminen vasta koiran hiljennettyä.


2. Koiran kouluttaminen

Koulutus voi olla tehokas tapa saada koira rauhoittumaan. Koulutusmenetelmiä on monia, mutta yksinkertaisella “istu”- komennolla voi päästä pitkälle odottamattomien haukkukohtausten iskiessä.

Kouluttaessa koiraa on syytä pitää mielessä palkitseva ja rauhallinen asenne sekä kärsivällisyys.

Lyhyt esimerkki jossa saadaan haukkuvan koiran huomio:


3. Haukunestopanta tai -laite

Kiitos nykyteknologian, voi koiran haukkumista vähentää myös haukunestopannan tai haukunestolaitteen avulla. Olemme myös kirjoittaneet erillisen artikkelin haukunestopannan valinnasta.


Lopuksi vielä..

Mikäli koiran haukkumiselle ei vaikuta löytyvän ratkaisua kannattaa olla yhteydessä koirakouluttajaan, joka osaa neuvoa parhaiten juuri sinun koirasi tapauksessa. Emme ole alan ammattilaisia, emmekä voi taata tässä artikkelissa esiintyvien neuvojen toimivan kaikissa tapauksissa. Koita myös pitää mielessä kärsivällisyys ja ymmärtäväisyys koiraasi kohtaan, parhaat tulokset saavutetaan rauhallisella asenteella ja pitkäjänteisyydellä.

Koiran haukkuminen kuriin – muistilista

  1. Selvitä, mikä alla oleva syy koirasi haukkumiselle on (voi olla useita)
  2. Vähennä haukkumista lietsovia tekijöitä mm. koirasi ympäristössä tehtyjen muutoksien avulla
  3. Kouluta koirasi rauhoittumaan ja olemaan kerjäämättä huomioa
  4. Harkitse haukunestotuotteita
  5. Muista pitää koirasi hyvinvointi prioriteettina

Toivomme, että tästä artikkelista oli sinulle hyötyä. Haluamme mielellämme myös kuulla, mikäli sinulla on kokemuksia tai neuvoja miten koiran haukkumisen saa loppumaan.