Koiran ilmavaivojen hoito – Näin saat helpotusta koirasi ilmavaivoihin!

Koiran ilmavaivat hoitovinkit

Koiran ilmavaivat ovat yleinen vaiva josta kaikki perheenjäsenet saavat kärsiä. Koiran jatkuvaan piereskelyyn kannattaa puuttua myös muista kuin sisäilmaa parantavista syistä, sillä ilmavaivat voivat usein olla merkki siitä, että koirasi ruuansulatus ei toimi täysin optimaalisella tavalla. Koiran ilmavaivoista on mahdotonta päästä täysin eroon, mutta pienillä muutoksilla esim. ruokavaliossa voidaan rajoittaa kaasujen määrää huomattavasti.

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä syitä koiran ilmavaivoille, jonka jälkeen annamme käytännön vinkkejä joiden avulla saat helpotusta koiran ilmavaivoihin.


Mistä koiran ilmavaivat johtuvat?

Syyt koiran mahan kaasuuntumiselle voivat olla monet, mutta yleensä ilmavaivat johtuvat ruokavaliosta. Muut syyt voivat olla esim. liian vähäinen liikunta, loiset, ylipainoisuus tai mahdolliset sairaudet.

Jos koirasi liikkuu normaalisti ja on terve, tai huomaat ilmavaivojen pahenevan etenkin ruuan jälkeen esim. iltaisin, liittyy koirasi ilmavaivat todennäköisesti ruokavalioon.


Ruokavalion aiheuttamat ilmavaivat

Ruokavalion muutos on nopea ja helppo tapa puuttua koiran ilmavaivoihin. Muutokset ruokavaliossa tulee kuitenkin tehdä asteittain, jotta koirasi vatsa kerkeää tottua uuteen ruokavalioon.

Ilmavaivat jotka liittyvät koiran ruokavalioon ja ruokailuun johtuvat yleensä seuraavista asioista:

1. Koiralle sopimattomat ruuat

Yksi yleinen syy koiran ilmavaivoille on ruoka, joka on pilaantunutta tai vaikeasti sulatettavaa.  Myös seuraavat ruoka-aineet voivat etenkin suuremmissa määrissä aiheuttaa ilmavaivoja koiralle:

  • Pavut
  • Maitotuotteet
  • Rasvapitoiset ruuat
  • Herneet
  • Soijapavut
  • Tuliset tai vahvasti maustetut ruuat

Huonolaatuiset koiran kuivaruuat sisältävät myös usein aineita jotka lisäävät kaasun muodostumista koirasi vatsassa entisestään. Suosittelemme täten aina korkealaatuista koiran kuivaruokaa.

Myös koirasi mahdollinen allergisuus tietyille ruoka-aineille tai herkkävatsaisuus tulee ottaa huomioon. Allergisuuden yhteydessä esiintyy usein myös muita oireita kuten kutinaa tai korvien tulehtuneisuutta.

2. Koira hotkii ja nielee liikaa ilmaa ruokaillessa

Toinen yleinen syy ilmavaivoille on ylimääräisen ilman nieleminen ruokailun yhteydessä. Ilmaa joutuu nieluun erityisesti koiran hotkiessa ruokaa liian nopeasti. Yksi tapa vähentää koiran nielemää ilmaa ruokaillessa on käyttää kohotettua ruokatelinettä tai ahmimista ehkäisevää ruokakippoa.


Vinkit koiran ilmavaivojen hoitoon

Seuraavaksi annamme käytännön vinkkejä joiden avulla voit parhaimmassa tapauksessa vähentää koiran kaasuja huomattavasti.

1. Varmista, että koirasi saa tarpeeksi liikuntaa

2. Vältä ruuantähteiden antamista koiralle, etenkin jos olet epävarma miten koirasi vatsa reagoi kyseiseen ruokaan

3. Varmista, että koirasi ei hotki ruokaansa ja näin saa ylimääräistä ilmaa vatsaan mm. yllä mainittujen tuotteiden avulla

4. Varmista, että koirasi ei pääse jäteastioihin tai muihin “herkkupaikkoihin” josta löytyy vatsaa ärsyttävää “ravintoa”

5. Älä syötä koirallesi ruokia jotka johtavat ilmavaivoihin kuten maitotuotteita

6. Lisää koiran ruuansulatusta tukevat ruuat ruokavalioon kuten kuitupitoiset kasvikset (esim. kurpitsa) tai probiootit

7. Noudata säännöllisiä ruoka-aikoja ja pysyttele koirallesi sopivassa annoskoossa

8. Varmista, että koirasi saa riittävästi vettä päivittäin

9. Vähennä mahdollista stressiä koirasi arjessa

Monessa tapauksessa kyseisten vinkkien noudattaminen vähentää koiran ilmavaivoja merkittävästi.


Ilmavaivat jatkuvat kaikesta huolimatta?

Mikäli olet varmistanut, että koirasi saa hänelle sopivan ruokavalion ja ruuansulatusta tukevia ravinteita, mutta ilmavaivat kaikesta huolimatta jatkuvat, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Jos koirallasi esiintyy muita oireita ilmavaivojen lisäksi, tai jos olet epävarma mistä koirasi ilmavaivat johtuvat kannattaa myös aina olla ensisijaisesti yhteydessä eläinlääkäriin. Vaikka ilmavaivat usein johtuvatkin koiran ruokailutavoista, voi syynä myös olla vakavampi sairaus tai loinen joka vaatii ammattilaisen apua.


Lopuksi vielä..

Muista, että ilmavaivat ovat tietyissä määrin täysin luonnollinen osa koirasi ruuansulatusta. Koirasi ruuansulatukseen saattaa vaikuttaa myös muut tekijät kuten muutoksista johtuva lisääntynyt stressi tai ruokavalion muutokset. Seuraa tilannetta ja ole yhteydessä eläinlääkäriin mikäli ilmavaivat jatkuvat ilman selvää syytä.