Maitohappobakteeri koiralle – Miten valita paras koiran probiootti?

maitohappobakteeri koiralle

Artikkelissa esiintyvät neuvot ovat omaan tutkimukseemme perustuvia mielipiteitä. Emme omista alan tutkintoa ja kehoitamme aina olemaan eläinlääkäriin tai muuhun alan ammattilaiseen yhteydessä epävarmoissa tilanteissa. Tässä artikkelissa esiintyvät linkit kuten lähteet avautuvat uusiin välilehtiin.


Useimmat koirat kärsivät vatsaongelmista jossain vaiheessa elämää esim. herkkävatsaisuuden tai ripulin muodossa. Joskus hurtan vatsan tasoittamiseen tarvitaan muuta kuin terveellinen ja monipuolinen koiranruoka.

Maitohappobakteerit (probiootit) voivat edistää koirasi vatsan toimintaa ja samalla vaikuttaa myös muilla tavoin positiivisesti koirasi terveyteen.

Tässä artikkelissa käymme läpi mm. maitohappobakteerien hyödyt koiralle ja miten valita paras maitohappobakteeri koirallesi. Kerromme myös mikäli “ihmisten” maitohappobakteereja voi syöttää koiralle, sekä mitkä ruuat tukevat maitohappobakteerien vaikutusta.

Mennään siis asiaan.

Maitohappobakteerien terveyshyödyt koiralle

Maitohappobakteerien terveysvaikutukset koiralle ovat monipuolistet ja yllättävän monet.

Maitohappobakteerit voivat vaikuttaa koirasi terveyteen mm. seuraavin tavoin:

  • Tukee koirasi ruuansulatusta
  • Vähentää kolesterolitasoja
  • Vähentää tulehtuneisuutta
  • Auttaa löysän vatsan ehkäisemisessä
  • Vähentää ilmavaivoja ja huonoa hengitystä
  • Voi myös vastavaikuttaa esim. allergioiden oireita, sairauksia ja ylipainoisuutta sekä parantaa turkin ja ihon terveyttä

Toimivan vatsan kautta koirasi terveys paranee ruuansulatuksen lisäksi monella muulla tavalla. Näin ollen maitohappobaktereeista voi olla hyvinkin suuri hyöty koirasi hyvinvoinnille.


Paras maitohappobakteeri koiralle?

Käydään seuraavaksi läpi, kuinka löydät hyvän maitohappobakteerivalmisteen koirallesi.

Tutkimuksemme perusteella olemme sitä mieltä, että ihmisille suunnatut maitohappobakteerit voivat olla parempi vaihtoehto koirallesi kuin eläimille suunnatut probiootit. Olimme itse hieman yllättyneitä tutkimuksemme tuloksesta, mutta tulimme tähän lopputulokseen luettuamme aiheeseen liittyviä artikkeleita (katso mm. 1 & 2) ja muiden koiranomistajien kokemuksia.

Markkinoilla on erikseen eläimille suunnattuja probiootteja, jotka usein sisällöltään eroavat jonkin vertaa ihmisille suunnatuista probiooteista. Suuri osa eläimille suunnatuista probiooteista sisältävät Enterococcus faecium – bakteerikantaa. Vaikka monet lähteet puhuvat eläimille suunnatun Enterococcus faecium – bakteerikannan puolesta, saattaa kyseinen bakteerikanta olla antibiooteille resistenttiä kun taas ihmisten probiooteissa usein esiintyvä lactobacillus – bakteerikanta on luokiteltu turvalliseksi. Lactobacillus – bakteerikannan on myös todettu vaikuttavan koiran ruuansulatukseen positiivisesti. Eläimille suunnatut probioottien ei myöskään tarvitse täyttää yhtä kireitä vaatimuksia kuin ihmisille suunnatut probiootit.


Miten syöttää probiootit koiralle?

Jotta probiootit selviytyisivät elossa vatsahappojen läpi ruuansulatukseen, jossa niitä kaivataan, tulisi probiootit ottaa kapseloidussa muodossa (Lähteet 1 & 2). Mikäli maitohappobakteerit eivät pääse perille saakka vatsahappojen takia, mitätöityy niiden mahdolliset hyödyt.


Milloin antaa koiralle maitohappobakteereja?

Koiralle voi antaa probiootteja niin ehkäisevään tarkoitukseen kuin hoitavaan tarkoitukseen. Monet suosittelevat probioottien antamista säännöllisesti optimaalisen vatsaterveyden saavuttamiseksi.


Probioottien vaikutusta tukevat ruuat

Jotta probioottien vaikutus olisi mahdollisimman suuri, kannattaa koiran ruokavalioon lisätä myös n.s. prebioottisia ruokia. Mm. seuraavat ruuat voivat tukea koirasi suoliston terveyttä, sekä lisätä probioottien mahdollisia vaikutuksia. Mikäli seuraavat ruuat ei entuudestaan kuulu koirasi ruokavalioon on syytä aloittaa maltillisilla annoksilla välttääkseen koiran vatsan ärsyttämistä.

  • Banaani
  • Omena
  • Lehtivihannekset (etenkin voikukan lehdet)

Lopuksi vielä..

Probiootti-tutkimus on vielä suhteellisen aikaisessa vaiheessa, etenkin eläinten kohdalla. Näin ollen suosittelemme aina pysymään ajan tasalla uusimpien tutkimusten kanssa ja olemaan kohtuullinen probioottien käytössä. Vaikka useat ihmisille suunnatut probiootit ovat todettu turvallisiksi ja terveyttä edistäviksi, on niiden mahdollisista haittavaikutuksista vielä rajallisesti näyttöä. Mielipiteet aiheesta ovat ristiriitaiset ja voivat poiketa tässä artikkelissa annettuihin neuvoihin.

Mikäli koirasi kärsii vatsaongelmista on ensimmäinen askel yleensä ruokavalion optimoiminen. Varmista, että koirasi syö laadukasta ja koirasi terveyttä edistävää ruoka, jossa ei esiinny lisäaineita tai koirasi vatsaa ärsyttäviä aineita. Lisäravinteet kuten probiootit saattavat olla hyvä lisä koirasi ruokavalioon, mutta ei koskaan korvaa monipuolista ja juuri sinun koiralle optimaalista ruokavalioa.

Tässä artikkelissa esitetyt neuvot perustuvat täysin omaan mielipiteeseemme. Emme voi taata kyseisen informaation olevan täysin korrektia tai ajantasaista. Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina olla yhteydessä alan ammattilaiseen kuten eläinlääkäriin.

Haluamme miellämme kuulla sinun kokemuksista liittyen koiralle annettaviin maitohappobakteereihin. Kerro omat kokemuksesi ja mielipiteesi asiaan liittyen olemalla meihin yhteydessä.