Mitä syöttää ripuloivalle koiralle? 8 vatsaa rauhoittavaa ruokaa!

ruoka ripuloivalle koiralle

Koiranomistajina olemme luultavasti kaikki olleet tilanteessa jossa koiramme löysä maha tuottaa vaivaa niin perheelle kuin kodille.

Koiran ripuli on useimmiten melko harmittonta, mutta saattaa myös kieliä vakavammasta sairaudesta.

Jotta voimme ehkäistä koiran ripulia, tulee meidän koiranomistajina ensin tietää yleisimmät ripulin aiheuttajat. Aloitetaan siis niistä.

Mistä koiran ripuli yleensä johtuu?

Koiran ripuli johtuu yleensä mm. seuraavista asioista:

 • Sopimaton ravinto. Yksi yleisimmistä syistä koiran ripulille on sopimatoman “ruoka”, esim. jätteet, pilaantuneet tai muuten koiralle sopimattomat ruuat.

 • Loiset. Esim. madot ovat toinen yleinen ripulin aiheuttaja.

 • Allergiat. Yksi tavallinen oire allergisille koirille on löysä maha.

 • Äkilliset muutokset ruokavaliossa. Liian äkillinen muutos ruokavaliossa saattaa aiheuttaa oksentelua ja löysää vatsaa.

 • Stressi. Stressi on erityisesti koiranpennuille yleinen ripulin aiheuttaja, joka voi johtua mm. muutoksista ympäristössä tai eroahdistuksesta.

Ensimmäinen asia jota kannattaa miettiä jos koiran ripuli on säännöllistä on ruokavalio. Varmista, että koirasi ruokavalio on terveellinen ja tukee koirasi hyvinvointia.

Mikäli koirasi on allergikko tai herkkävatsainen, tulee hänelle syöttää allergikolle/herkkävatsaiselle suunnattua ruokaa (katso kuivaruokasuositus allergikoille ja herkkävatsaisen koiran ruokinta).

Monet sairaudet aiheuttavat myös ripulia koiralle ja jos koirasi ruokavalio muuten on kunnossa, eikä hänellä ole allergioita kannattaa hakeutua eläinlääkäriin.

Myös tilanteessa jossa ripulia esiintyy useasti, pidemmissä jaksoissa tai toistuvan oksentelun yhteydessä on syytä hakea apua eläinlääkäriltä.

Mitä tehdä ensin kun koiralla on ripuli?

Rauhoittaaksesi koiran vatsaa voi olla suositeltavaa olla ruokkimatta koiraa 12-24 tuntiin.

Paaston aikana tulee varmistaa, että koirasi saa paljon raikasta vettä nestehukan välttämiseksi.

Paaston jälkeisen ruokkimisen kannattaa aloittaa varovasti, muun muassa alla olevilla ruuilla rauhoittaaksesi koirasi vatsaa.

Mikäli ripulin yhteydessä esiintyy oksentelua, tai koirasi muuten vaikuttaa sairaalta (esim. kuume) on syytä hakeutua eläinlääkäriin.

Mitä syöttää koiralle jolla on ripuli?
8 ruokavinkkiä

Seuraavat 8 ruokaa koirasi ruokavaliossa voivat auttaa koirasi vatsan rauhoittamisessa ja nopeuttaa ripulin parantumista.

 1. Kurpitsa.
 2. Valkoinen riisi
 3. Hirssi.
 4. Viilentävät” proteiinit*
 5. Banaani
 6. Vesimeloni
 7. Puuro
 8. Eläimille suunnatut probiootit

 *Esim. valkoinen kala, kananmunaa ja kalkkuna. Vältä punaista lihaa.

Psst. Lisätessäsi uusia ruokia koirasi ruokavalioon on hyvä pitää mielessä koirasi päivittäinen kaloritarve, jonka voit tarkistaa koiranruoka-taulukosta.

Muista vielä:

Emme ole eläinlääkäreitä, ja tässä artikkelissa annetut ohjeet perustuvat omiin kokemuksiimme ja siihen mitä itse olemme aiheesta lukeneet. Epävarmoissa tilanteissa tulee aina ollea ensisijaisesti yhteydessä alan ammattilaiseen.


Lisää luettavaa:

Koiran ripulin kotihoito