Voiko koiralle antaa kananmunaa (tai kuoria)? Lue täältä!

voiko koiralle antaa munaa

Kananmunat ovat kohtuullisissa määrin terveellinen lisä ihmisen ruokavalioon. Mutta voiko tätä suosittua ruokaa antaa myös perheen koiralle turvallisesti? Tässä artikkelissa käymme läpi mikäli koiralle voi antaa kananmunaa tai kananmunan kuoria turvallisin mielin. Käymme myös läpi kananmunan mahdollisia hyötyjä koiralle.

Voiko koiralle syöttää kananmunaa?

Yleensä vastaus kysymykseen on kyllä, voit antaa kananmunaa terveelle koiralle turvallisin mielin. Kananmuna kannattaa valmistaa kokonaan (ei tarjoilla raakana) ja ilman mitään lisättyjä mausteita kuten suolaa tai pippuria. Yksi hyvä tapa tarjoilla kananmuna koiralle on munakokkelin muodossa (esim. muun ruuan seassa), johon ei ole lisätty mitään mausteita.

Kananmunan antaminen terveelle koiralle, joka ei kärsi aikaisemmista sairauksista on yleensä turvallista. Jos koirasi kärsii terveysongelmista (esim. haimatulehduksesta) tai sinulla on muita syitä epäillä miksi juuri sinun koirallesi ei tulisi antaa kananmunaa, kehoitamme olemaan ensisijaisesti eläinlääkäriin yhteydessä.

Onko kananmuna terveellistä koiralle?

Kananmuna on ravintorikas ruoka, joka voi olla hyvä lisä koirasi ruokavalioon. Suosittelemme itse aina valitsemaan luomutuotteita aina kun niitä on saatavilla.

Kananmunasta koirasi saa mm. seuraavia, koirasi terveyttä edistäviä ruoka-aineita:

  • Proteiineja
  • A-vitamiinia
  • Rasvahappoja
  • Rautaa

Voiko koiralle antaa kananmunan kuoria?

Voiko sitten kuoria antaa koiralle? Vastaus on sama kuin kananmunan kohdalla, eli yleisesti ottaen kyllä. Mikäli sinulla on syytä epäillä kuorien sopivuutta juuri sinun koirallesi on kuitenkin syytä olla yhteydessä alan ammattilaiseen. Kananmunankuoret kannattaa huuhdella (tai keittää jos haluat sterilisoida kuoret esim. Suomessa harvinaisen salmonellan varalta). Tämän jälkeen kuoret voidaan murskata hienoksi, jonka jälkeen kuoret voidaan tarjoilla koiralle esim. muun ruuan seassa.

Kananmunan kuoret voivat olla hyvä ravintolisä koirasi ruokavalioon mm. koska ne sisältävät runsaita määriä kalsiumia, joka edistää koirasi luuston terveyttä. Pieni määrä kananmunan kuoria muun ruuan yhteydessä (noin 1 teelusikallinen) on yleensä riittävä kalsiumin lisä koiralle.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa on annettu yleinen vastaus kysymykseen, mikäli koiralle voi antaa kananmunaa tai kananmunan kuoria muiden netistä löytyvien lähteiden perusteella (esim. 1,2,3,4). Muista kuitenkin tehdä päätös aina tapauskohtaisesti, sillä vastaus voi vaihdella koirasta koiraan. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina olla yhteydessä alan ammattilaiseen. Onko sinulla kokemuksia kananmunan antamisesta koiralle, tai haluat huomauttaa jotain artikkelissa esiintyvään sisältöön? Ole meihin yhteydessä.

Muista myös, että kananmunat sisältävät suhteellisen paljon kaloreita. Antaessa kananmunaa koiralle kannattaa siis olla tietoinen koiran päivittäisestä kaloritarpeesta.