Ylipainoisen kissan ruokinta – Näin saat kissasi laihtumaan nopeasti!

lihavan kissan ruokinta

Kissan ylipainoisuus on yleinen ongelma josta jopa joka toinen kissa kärsii.

Vaikka pieni herkkuvatsa ei näennäisesti ehkä ole niin paha asia, ei kissasi ylipaino ole naurun asia. Ylipainoisuus voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakaviin terveysongelmiin ja lyhentää kissasi elinikää.

Jotta kissasi voi laihtua nopeasti ja tehokaasti, tulee sinun kissanomistajana tietää mm. yleiset syyt kissan ylipainolle sekä mitä ylipainoiselle kissalle tulee syöttää (ruokavalio).

Käydään siis seuraavaksi läpi nämä kaksi asiaa.

Mistä kissan ylipainoisuus johtuu?

Kissan ylipainoisuus johtuu useimmiten seuraavista asioista:

Kun olet varmistanut, että nämä seikat ovat kunnossa tulisi kissasi painon pudota normaaliksi.

Tietyt sairaudet saattavat tosin myös aiheuttaa ylipainoisuutta kissassa. Mikäli kissasi on ylipainoinen terveellisestä elämäntyylistä huolimatta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Mitä syöttää ylipainoiselle kissalle?

Ylipainoista kissaa voi syöttää normaalisti terveellisellä, kissalle optimaalisella ruokavaliolla.

Monet kissanruokaa valmistavat tuotemerkit markkinoivat myös omaa “laihdutusruokaa”,  joiden tulisi edesauttaa kissan laihtumista. Itse suosittelemme pysymään terveellisessä ruokavaliossa, joka tukee ja jäljittelee kissan luonnollista ravintoa.

Kissanruuissa on hyvin suuria laatueroja jotka myös saavat vaikuttaa epäsuoraan kissasi painoon mm. ruuansulatuksen ja hormoonien kautta. Suosittelemme tutustumaan kissanruoka vertailuumme, jossa autamme sinua valitsemaan oikeanlaisen kissanruuan.

Varmista myös, että kissa ei saa liikaa kaloreita päivän mittaa. Mikäli olet tottunut antamaan kissallesi herkkuja ja naposteltavia, on näissä syytä siirtyä kalorikevyempiin vaihtoehtoihin.

Voi olla järkevää siirtyä vähä-hiilihydraattiseen ruokavalioon mikäli kissasi saa suuren osan ruokatarpeestaan katettua hiilihydrateilla. Hiilihydraatit eivät ole kovin tärkeä osa kissasi ruokavaliota ja painopisteen tulisi olla korkealaatuisessa proteiinilähteessä (lihassa).

Suosittelemme rajoittamaan kissasi ihannepainon perusteista kaloritarvetta noin 75%:iin. Jos huomaat syöttäneesi liikaa kaloreita kissallesi ei muutosta annoskoossa tule tehdä kerralla, vaan pikkuhiljaa.

Muita vinkkejä joilla saat kissasi laihtumaan nopeasti

Yksi tehokkaimmista vinkeistä kissan nopeaan laihdutukseen on kissan aktivointi ja liikunta. Tämä voi sisältää ulkoiluttamisen lisäksi esim. raapimispuun, tai muiden lelujen hankkimista kissalle. Mitä enemmän kiinnostavia asioita kissasi ympäriltä löytyy, sitä enemmän hän tulee liikkumaan.

Pidä silmällä, että kissasi ei saa ruokaa sinun tarkkaan valvoman ruokavalion yli.

Ylipainoinen kissa on tottunut saamaan päivittäisen annoksen, joka pitää hänet ylipainoisena. Näin ollen tulet varmasti kohtaamaan paljon kerjäämistä ja maukumista ensimmäisinä laihdutuspäivinä. Pidä pää kylmänä ja muista, että kyse on kissasi terveydestä – vaikka hän ei sitä välttämättä ymmärrä.


Lisää aiheesta:

https://www.koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/lihava-kissa-ja-laihdutus